Saturday, November 23, 2013

EPF Excel Format and Socso Excel Format

dah lama x udpate blog,
dah lama sbnyr aku cari 2 borang ni dlm bentuk excel, tp x penah jumpe..so aku convert alignmnt sendiri, wpun x berapa nk perfect...tp aku da submit borang nie bulan lepas...n xde isu borang ni xley gune dari 2 2 pihak...so aku dcide tuk share kt korg....

untuk EPF excel
Share excel format new epf.xlsx - 68 KB
untuk Sosco excel
Share excel format new socso.xlsx - 105 KB

tuk EPF aku dah siapkan fomula dekat sheet tu...korg masukkn je berapa gross salaries dorg...nnti auto calculate la...
n print area semua aku da set kan....
cume tuk sosco aku x buat lagi formula sbb coding dia agak complicated...ambik masa...tunggu aku free la nk buat semua tu....bukan free..tunggu aku rajin...hahahaha

so hope bende nie dpt menyenangkan korg....kalau rase senangkn korg...sila2 la share bende baik nie kt org lain....

thanks

Tuesday, January 1, 2013

rumah for sales @ taman geliga intan kemaman

happy new year!!!!!!!!
waaa....post baru tuk permulaan 2013...
adakah tahun 2013 permulaan tuk aku active berblog kembali?
tunggu je la...hahah

post tuk awal tahun 2013 aku buat iklan jual rumah...hahaha
post lepas aku cite pasal promte perniagaan...adakah blog aku nie bertukar jadi blog utk jual rumah lak??
hurmmmm
ada aku kisah...blog aku....bukan blog korg punn...hahah... :-p

harga buka rm200k....
mls cite panjang nie iklan dia..aku copy paste dari iklan2 yg aku da publish je..mls nk taip 10-20 kali da..hahha


rumah tuk di sewa

...

teres 1 tingkat
gps cordinate 4.193495,103.435887
3 bilik tidur
3 bilik air
ruang tamu da divide boleh buat 2...



rumah da renovate..
besar...luas, dapor pun da luas...



sewa rm550/bulan
depo 2 bulan + 1 sewa
api n air..urus sendiri...sbb da potong..
tuk penyewa mesti sanggup sign agrement



update: 21/10/12
rumah da ade penyewa
update: 15/12/12
penyewa x baya sewa...open tuk di sewa...penyewa last baya tuk depo n bulan 11 je...open for rent tuk bulan 1 2013



kalau ade niat nk beli...
pm/sms/whatsapp/call for price 



contact no 
0196141637



so far ade 4 org yg dtg merisik....
3 org tuk akan pikir2 dulu kate nya...sampai skunk x msg balik...hahha....lama no pikir abg/kakak sekalian
1 org tu nego 160k....huhu...bukan x nk bg...tp rendah sgt....

stright 2 da point....
hasil revalue dari revaluer(btul ke eja nie) market harga rumah rm160k...
hasil renovate 30k+...revaluer ckp harga min letak la 200k...so nego la around 190k (market + renovate)
so nk nega jgn letak rendah sgt...huhuhuh....

so gambiran kt bwh....berminat..halo2....
antara medium iklan yg aku gune


p/s: rumah da ade org sewa...letih da jwp call....sehari 10 org call cari umah sewa...huhuh...jgn call la lau nk sewa....







jom layan gambiran ckit...

Saturday, December 15, 2012

Pusat Rawatan Qalbun Shoffin

salam,....huhuhu...blog sesawang aku mmng da jadi sawang abis...
serius lama x update blog...last post pun tah tahun bile da....mmng niat nk tinggalkn dunia blog....
tp hari ni ternyata aku masih perlukan blog atas beberapa faktor...nampak gaya x jadi la aku tinggalkn zaman blog nie...hahaha.....

ok...al kisah nk di jadikan cerita kenapa aku tulis post nie....aku just nk promote je perniaagan jiran baru aku nie....sbenarnya dia mintak tolong aku wat blog tu perniagaan dia...tp seribu soalan lam kepala...cam mane nk buat blog dia nie....yela...takkan aku nk create satu blog n satu post je kan....cam kelam la pulak...
atas faktor pengenalan ngan owner Qalbun Shoffin nie...so aku rase better aku buat post kt blog aku dulu...n share sebanyak mungkin kt medium lain...

ok sedikit pengenalan dulu...aku kenal pak cik shahrul atau aku just panggil dia pok cik je dari dulu....memang sejak perknalan aku kenal dengan dia dah bertahun....dari baru kawin sampai anak 3(mak jaga 3 3 anak dia) sampai anak dia yg last nie da nk masuk darjah satu...mmng kenal sgt ngan pokcik...

sebelum nie mmng dia berubat secara Islam kt rumah je....atas dasar keamanaan(sesuai ke aku gune keamanna nie-jhahah)...dia buka kedai atas sebab???
1. xnk kene kt anak bini family dia lepas berubat(side effect)
sebab lain kene tanye pokcik sendri...hahaha

ni kalau dia baca aku buat post camnie masak aku nie..hahaha...dia suh bukak blog...aku buat post kt page aku lak...hahahah....huhuhu...bukan x nk buka...sbb tak tau nk wat cam mane...penat duk pikir semlman nk buat mcm mane....last2 aku buat kt post aku lak....hurrrmmmmm
kalau ade suggestion mcm mane....ley la tingglkn kt ruangan komen aku....
tp ade lagi ke reader kt blog aku nie.....

hope post aku nie akan menjadi 1st page kt pakcik google....mcm post aku berkaitan ngan SA Kargo (tempat aku practical dulu) search je SA Kargo...kompem kuar post aku pasal SA...hahaha...aku pun x tau kuar kt 1st page....tu pun sbb mmbr aku yg ckp dia kerja sana skunk...dia google...kuar blog aku nie lak....

ok...jom review ckit pasal Pusat Rawatan Qalbun Shoffin

alamat: No77, Jalan Batu Unjur 8,
Taman Bayu Perdana, Bukit Tinggi, Klang Selangor..
GPS cordinate 3.0163,101.4298
waktu kedai bukak:
10.am - 3.pm
mlm??? bukak jugak tp kene ade temu janji..



antara rawatan2 yg d sediakan:
1. penyakit yg tidak tahu punya (setelah membuat pemeriksaan doktor)
2, ganguan makhluk halus samada pada badan, rumah atau pejabat
3. membersih/memagar kawasan dari gangguan makhluk halus
4. kesukaran tidur malam
5. membuang tenaga negetive dlm badan n membangkitkan tenaga positve 
6. masalah resdung
7. dan lain2

selain rawatan yg d sediakan 
Pusat Rawatan Qalbun Shoffin juga menyediakan khidmat kepada sesiapa yg ingin belajar secara basic cara2 berubat secara Islamic contoh: lau baby nagis, pagar rumah, dll...
dorg mmng sediakan kelas kepada sesiapa yg nk belajar :D





ruangan dalam yg terbahagi kepada beberapa bilik (mcm klinik2 tuuu)...





hah...dah alang sampai mak aku yg sakit cancer nie berubat la skali...alang da sampai sana....mmng lau nk berubat kampung tuk cancer nie..mak aku refer kt pokcik....
tp tuk org2 kt luar sana...yg ade cancer tu...kite cube je segala alternative yg avalble...ubat kampung pun ye...ubat moden pun ye....
hasil dari gabungan ubatan tradional + moden...ak aku da survive breast cancer dari 2006 lagi.....skunk da masuk tahun ke 7....


antara staff Qalbun Shoffin


so lau ade sebarang pertanyaan direct je la tanye dorg nie...jgn segan2 silu
Faez - 016-3516618
Mohd Izhar - 018-2655561

sekian sahaja berita sy...hahahah.....
lama x update blog weiiii.....cam best lak update blog rini...wkwkwkwk...


As Salam

Monday, June 11, 2012

chito dan pocho

alkisah pada zaman dahulu ade sorg pemuda bernama chito yg mempunya haiwan belaan bernama pocho.
pocho adalah sejenis binatang ganas yg lebih dikenali dengan nama gelaran buaya
kisah bermula apabila chito yg pada mulanya kasihan terhadap seekor buaya yg hampir mati kerana tercedera ditembak oleh manusia-manusia tidak bertanggungjawap.
lalu chito membawa buaya itu pulang dan memberi rawatan serta menamakan buaya itu pocho(dah mcm poco-poco..hahah)
“Setiap malam saya tidur di sebelah Pocho ketika dia cedera. saya menganggapnye dan
 melayannya dengan penuh kasih sayang,” kata Chito seperti yg dikupas Blog Berita dari Moolf.

chito mengambil masa hampir 8 tahun utk memahami pocho...
Sekarang dia sudah boleh berenang bebas bersama Pocho di kolam. apabila hendak memberi Pocho makan, Chito terus masuk ke dalam air. Persahabatan di antara manusia dengan buaya ini menjadi tontonan para pelawat yang hadir disitu




.


p/s: haiwaan yg ganas pun tahu hargai kasih sayang...manusia yg dikatakan lemah lembut ni pun ade yg lagi teruk dari boya nie

turn your pc to Satellite tv

READON TV MOVIE RADIO PLAYER

software nie tuk layan channel2 free kt luar sana...ade juga tv dari malaysia, tp tak banyk
antara tv malaysia yg boleh korg layan 
- TV1
- Astro Prima
- Astro Oasis
- 1Hijau TV
- TV9
- TVi RTM sahaja...




Readon TV Movie Radio Player is a revolutionary new software that allows you to watch Live Satellite TV and radio broadcasts directly on your computer. This new technology, called TV/music over IP, requires no additional equipment and gives you access to a brand new world of digital entertainment.


Note: Contains Porn channels


Capabilities/ Features
Features at a glace:


Thousands of TV and radio channels from all around the world.
Watch and download latest movies (even those showing in the cinema now!)
Live sports (NBA, european soccer, etc).
A large variety of genres including movies, comedy, news, general TV, kids, music, pop, jazz, classic etc.
Record online music to MP3 audio files.
Record TV into various fomats of video files. You are able to view recorded shows on your iPhone and Windows Mobile phone.
Able to work as a video converter.
Adult videos search engine plugin(Thousands of videoss).
Flash games search engine plugin(Thousands of games).
Music on demand search engine plugin (Millions of MP3)
Movie search engine plugin.
User password protected to disable viewing of adult content.
Includes all SopCast channels.
Include all ShoutCast channels.
Include all TVU player channels.
Google Youtube
Audio CD ripper (to MP3 and lossless wave).
News and weather reports.
Free to use.
Auto updatable channel lists.
Auto shut down.


AMARAN KERAS: SAYA TIDAK BERTANGGUNGJAWAP ATAS LINK2 ADULT YG DISEDIAKAN...POST INI HANYA BERTUJUAN UNTUK BERKONGSI SUPAYA ANDA BOLEH TGK TV/CHANNEL DARI LUAR NEGARA SECARA PERCUMA


download link:
http://www.readonplayer.com/download/setupTV.zip


lepas tu, extract dan install file setup.exe

Thursday, February 16, 2012

compaq evo d380mx driver

if u have any problem regarding compaq evo d380mx driver u can try for this one...
i found this driver from other blog and reupload using mediafire
so u might be easy to download using mediafire
this driver come directly from original evo d380mx cd driver
since using google also kind hard to get this driver coz it;s quite old pc i share this driver to all of u
hope this will help u...

mediafire link:
VGA driver
AUDIO driver
LAN driver

Monday, January 30, 2012

perkara yg patut di buat sblm beli tablet/phone dari china

post kali nie just nk berkongsi cara2 cam mane nk tgk spec tuk tablet dari cina nie...
ramai di antara kite mmng mengidam nk beli tab samaada dari apple, ipad o dari samsung gtab n lain2 brand cam asus, huweai dll....tp sbnrnya banyk piliann yg korg ley beli selain dari branded punya...contoh paling besar brand dari china....
yup...ramai di antara kite mmng kurang yakin tuk beli barang electronic dari china nie..nk2 jenis barang nk pakai lama...tp tuk pengatahuan korg sendri...sbenarnya, barang dari china nie ade banyk quality...dari quality sampah (pakai pastu rase nk campak diding) sampai ke memberi kepuasan maximum....
back to the topic, 
kt pasaran skunk mmng banyk tab yg dari sana...harga dari rm200-900 n ade yg cecah rm1k lebih....
sblm kite nk beli...kite just gune common sense kite..kalau dah harga pun rm200...ape yg korg expect dari barang tu sendri...so jgn beli nnti menyesal....rm200 tu beli bagi budak 4-5 tahun pakai boleh la bg aku....

sblm korg beli...ape yg penting korg kene tau ialah spec dye...bende nie paling penting bagi aku...korg kene pandai baca spec tab yg korg nk beli tu....sbb aku tgk kt facebook sendri ada yg jual harga lagi tinggi pada spec...

contoh spec cikai sepatutnya harga rm200-300 dorg akan letak rm400-500....
yup, bg yg tak tau akan kewujudan bnde2 nie..dorg akan rase 400-500 mmng dah murah kalau nk compare ngan gtab/ipad yg ade kt market skunk...tp bile dorg beli dorg rase seolah2 tertipu pastu nk salah kan penjual,,,mmng time tu dah x gune dah....

jom kite tgk tab2 yg ade kt market skunk:



nie aku tak tau name dye ape...tp harga range rm250-300 biase org jual, meh tgk spec dye lak

Operating System ​Android 2.2(FROYO)
Model Wonder Media 8650
Keyboard ​Resistive touch screen two pointsDimension 237mmx125mmx14.33mm
Weight 0.37KG 
Gravity 4-Dimensional G-sensor
Battery Type ​1800MAH Li-ion Battery
Battery/Run Time ​​About 3~4 hours
Processor 800MHZ VIA CPU+400MHZ DSP
RAM DDR 2 256MB RAM
Display Size 7"WVGA wide-screen
Max Resolution 800*480 pixel
Graphics Model 720p video playing
Hard Drive Type 2GB NAND Flash
Sdmmc Expansion Support SD 32G MAX
Network RJ45 Cable Internet: 10/100M adaptive
WIFI IEEE802.11b/g/n wireless network
3G External 3G (HUAWEI E220/E230/E160X/E169G/E1750)
I/O Port 30pinUSB switch interface*1,Headphone *1,
Built-in microphone
Flash 10 playback.
Music MP2, MP3, WAV, AAC, WMA
Video File MPEG1/2/4; MJPG; H263; H264
Photo file JPG, JPEG, BMP, and PNG.
Camera Camera Built-in 0.3MP 


biase aku akan tgk 3 bende asas kt tab nie (aku dah highlight kan kale merah)
3 bende yg aku highlight kan tu adalah bende penting bagi aku...sama gak cam aku nk beli lptp...aku akan tgk processor dye, aku akan tgk ram dye...so tab nie sama je...
mcm tab kt atas nie...processor dye spport sama 800mhz...bg aku 800mhz nie just sesuai tuk hp je..kalau tab pakai 800mhz mmng slow..processor nie akan tentukan korg nyer tab nie laju ke tak, ley main 3d game ke tak...
ke 2 ram...yg kat atas nie 256 je....x bape nk power..mmng sesuai ngan harga
touch screen : ade 2 jenis touch screeen yg korg perlu ingt....1 capasitive n resistive
beza antara 2 nie mmng besar
capasitive touch screen korg just gune jari - cam ipad/gtab
resistive - korg gune kuku (cam hp2 lama nyer touch screen) contoh nokia 5800 yg aku pakai skunk...so resistive nie kurang repond...n better pakai pen dye tuk lebih snng kite gune


yg nie power ckit mmng agak terkenal...nova...pun ade banyk spec nova nie..tp dah ok kalau nk beli
price range 500-600
spec

Operating System ​Android 3.0 (HONEYCOMB)
Model M703 DROPAD
Keyboard ​7 inch Multitouch Capacitive Screen TFT
Weight 510g 
Gravity 4-Dimensional G-sensor
Battery Type ​Rechargeable Li-Polymer battery 3200mAh
Battery/Run Time ​​About 3~4 hours
Processor Samsung S5PV210 (ARM CortexTM-A8/1.2GHz/512KB L2 Cache,same cpu with samsung galaxy tab P1000)
RAM DDR 2 512MB RAM
Display Size 7"WVGA wide-screen
Max Resolution 800*480 pixel
Graphics Model Integrated Graphics 1080 FULL HD video playing
Hard Drive Type 8GB NAND Flash
Sdmmc Expansion Support SD 32G MAX(8GB Included)
WIFI IEEE802.11b/g/n wireless network
3G External 3G (HUAWEI E220/E230/E160X/E169G/E1750)  - boleh cucuk modem 3g yg selalu pakai kt lptp tuBuilt-in microphone
Flash 10 playback.
Music MP2, MP3, WAV, AAC, WMA
Video File MPEG1/2/4; MJPG; H263; H264
Photo file JPG, JPEG, BMP, and PNG.
Camera 1.3 MegaPixel Front Facing Camera
Ports 2 x OTG USB 2.0
1 x Mini HDMI
1 x Micro SD card slot
1 x DC jack
3.5mm Headphone/Line-Out

korg ley compare ngan yg nova nie ngan yg atas tadi..yg nie harga dye rm500-600 yg nie pun banyk positve feed back dari org yg dah beli
spec mmng dah lebih kurang gtab tp dye reduce kt batery capsity n xde camera belakng... just ade camera depan tuk web cam je...



Model Zenithink ZT-280 C91
CPU Cortex A9 FSB 1GHzOS Android 2.3
Memory DDR 512MBNandflash 8GB
Extended TF card ; U disk
LCD Display 10.2” TFT highlight display ,1024*600Internet Built-in Ethernet, support WIFI
3G Support external 3G USB Dongle; - boleh masuk sim card
Camera Built-in 2 mega pixel camera
I/O ports DC in
Earphone
RJ-45
TF
1*USB 2.0 Host port
1*USB 2.0 device port
HDMI output
Touch Screen Multi-point capacitive touch screenAudio Built in stereo speakers 1w*2
Built-in mono recorder
LED indicators Power;charging
Key-press Power on/off
Menu, Back, Home
Max battery time Wifi on: 4 hours
Power adapter 90-250V Input , 5V DC Output ,3A
Messengers QQ, MSN
Audio format MP3 playing,WAV playing,WMA playing,AAC, AAC+ playing,WAV, WMA recording
Video H.264:1080P, MPEG4/2/1 DIVX & XVID:1080P,REAL:RMVB & RM 
Languages Support multi-language


price range 600-700



nie spec dye korg ley refer link atas nie...
barang nie mmng top skunk...sbb masuk top 30 tab yg paling ok...
price 600-900 - ikut spec





yg atas nie aku google je gamba....yg aku pakai skunk...rena3/ renesas - time beli dulu rm600 
skunk dah xde dlm market model nie...yg ade rena version baru dah upgarde 
aku dah pakai nk masuk 6bulan....n aku dah bg test kt owner galaxytab test tab aku...mmng mejor jwpan dorg..."aku nyesal beli gtab"
lol
ye la aku bnde lebih kurang sama...tp baya lagi mahal.....


bg aku korg nk beli ape pun...atas kemampuan masing2...kalau nk beli tab dari china aku nsihatkan tanye pada yg arif...buat reserch dulu ckit..jgn main beli je..kang tak pasal2 nyesal di kemudian hari...bnde bukan seinggit dua, bnde bukan nk pakai 1-2 hari je....

n jgn pandah rendah kt product dari china sbb ade brng dorg nie quality tinggi...jgn pandang yg quality rendah je...sekali sekala kena tgk barng dorg yg bagus2x
setiap model ade pro n cons dye...so tanye diri dulu..beli bnde nie nk buat ape????
game?? tenet??? hard core???

so kenapa bayar lebih?????

moral of the story...sblm nk beli barang cari china, tak kisah la phone ke tab ke pastikan korg buat research dulu, tanye dulu org yg pakar baru buat keputusan...jgn menyesal dikemudian hari...lagi bagus p test sendri barang..



p/s : aku x jual bnde2 nie... just nk berkongsi maklumat jer...tp kalau korg nk beli ley la nk tanye2 mane nk beli...









Saturday, January 28, 2012

mobile mode!!!!

keh2x...baget ramai reader jer...
duk godek2 tadi kt templet..jumpe lak mobile mode setting.....
ape lagi....dah jumpe tu enable kan aje mobile mode tu...
snng tuk reader yg x bape nk ramai nie bukak melalui phone korg..hahaha...
ape2 pun....kalau dye x auto masuk mobile mode...korg ley scanned by bar code dye nie...

Friday, January 27, 2012

SOPA / PIPA



before we go further bout this sopa...some of u still might ask what is sopa???

sopa is stand for STOP ONLINE PRIVACY ACT (SOPA)

their aim is to block all sharing website that involved with illegal sharing file such movie, music etc.

just like malaysia, previously SKMM blocked some of the sharing website...but this time US government completely shutdown their server...so before this we had been told to changed the dns in order to surf the blocked website from SKMM...but now its useless coz the server it self had been shutdown by US government....




SOPA and PIPA are just distractions from the real deal. They created ACTA while we fight againts SOPA and PIPA. 

• ACTA turns Internet companies (ISPs, service providers) into a private copyright police by forcing to take legal responsibility for what their users do online.

• ACTA brings broad and dangerous criminal sanctions in loosely defined way.

• ACTA bypasses democracy and opens the door to a parallel legislative process, which the European MPs should be particularly angry about.




this are the list of sharing website that is being affected by sopa:




MegaUpload - Closed.
FileServe - Closing does not sell premium.
FileJungle - Deleting files. Locked in the U.S.
UploadStation - Locked in the U.S.
FileSonic - The news is arbitrary (under FBI investigation).
VideoBB - Closed! would disappear soon.
Uploaded - Banned U.S. and the FBI went after the owners who are gone.
FilePost - Deleting all material (so will leave executables, pdfs, txts)
Videoz - closed and locked in the countries affiliated with the USA.
4shared - Deleting files with copyright and waits in line at the FBI.
MediaFire - Called to testify in the next 90 days and it will open doors pro FBI
Org torrent - could vanish with everything within 30 days "he is under criminal investigation"
Network Share mIRC - awaiting the decision of the case to continue or terminate Torrent everything.
Koshiki - operating 100% Japan will not join the SOPA / PIPA.
Shienko Box - 100% working china / korea will not join the SOPA / PIPA
ShareX BR - group UOL / BOL / iG say they will join the SOPA / PIPA 




the lucky one had been arrested:

megaupload owner total asset loss = usd 30m






























just a good news from mediafire!!!!


i love u mediafire!!!!





Thursday, January 5, 2012

selamat tinggal papa

sebelum korg baca post nie.... marilah kite sedekah al-fatihah tuk arwah papa yg pergi meninggalkan aku pada 13/12/11 yg lepas...

al- fatihah

tahun 2011 membawa seribu satu kisah sedih yg aku hadapi dan akan dilalui oleh semua org...
arwah org paling penting dlm hidup aku...x akan aku lupekan segala pengorbanan yg diberikan pada aku dan keluarga...

tanggal 8/11/11 aku dikejutkan dengan berita ayah aku masuk wad, sampai je kt wad...aku x pernah tgk condition papa aku yg sesak nafas seteruk tu...tarik nafas mmng mcm separuh mati....mmng terkejut gile tgk condition papa masa tu....tp alhamdullilah condition papa ok bile di masukkn oksigen melalui tube di hidung.
papa di tempatkan di hospital tengku ampuan rahimah selama 24 hari sebelum di transfer kt pusat perubatan university malaya.

sepanjang papa berada di htar, saban hari tiap kali aku melawat kompem makin hari makin teruk....dari boleh berjalan ke tandas sendri...sehingga pergi sendri balik pakai wheel chair...pada mulanya mama dah bagi tau aku yg papa kemungkinan menghidapi cancer paru2....cume belum dpt kepastian dari doc akan sakit yg di hidapi papa. bile dah dpt berita pasal tu...aku balik rumah terus bukak google lung cancer...mmng terkejut dengan result apa yg aku baca....mmng aku akui...hari pertama papa masuk wad dan tgk condition papa mcm tu...dlm kepala aku cume ada satu bende je:

adakah aku bersedia tuk hadapi semua bnde nie...adakah aku bersedia tuk ambik alih sebagai ketua keluarga bg keluarga nie....xde bnde lain aku duk pikir...mmng soalan tu yg berlegar2 kt kepala aku....

di tambah dengan bile aku google lung cancer stage 4....mmng dah xde ubat...doc akan bagi tau jangka hayat seorg pesakit tu...lepas je baca bad news dari google berderau darah aku....tiap2 kali lepas aku jenguk papa...aku menagis dlm kete...tiap2 kali aku melawat papa...aku x akan pandang ke arah dye di sbbkan rase sebak nk nagis bile tgk dye mcm tu...mama penah pesan...jgn sesekali menagis depan adik2 mahupun kakak....alhamdullilah sepanjang dye ade kt htar aku mmng x pernah menitiskan air mata depan dorg....bukan snng nk menahan segala keperitan dan tunjuk kuat depan adik beradik, emak mahupun arwah....bg aku tu bnde paling berat aku penah tanggung setakt nie....masuk kete nagis...sampai hosp buat muke selumber mcm xde ape2.....hanya ALLAH yg tau perasan aku

aku naik sebak lagi bile ade kwn2 papa yg dtg melawat kt htar...cerita kt aku sambil menagis yg dye ckp arwah mmng baik org nyer.....dlm hati aku...bukan snng nk suh kawan kite menagis kt kite melainkan dye btul2 baik....mmng aku tak akui bnde nie...mama aku dari dulu lagi cerita cara papa aku berkawan dll....mmng semua yg dtg melawat semua cerita bnde yg sama....aku mmng repect kt dye...bukan kawan dye je...bile aku pergi kt kedai2 kereta tokey kedai pun duk tanye...mcm mane ayah??/ aku pun x tau mane dorg dpt berita sampaikan tokey cina tau papa masuk wad.

setelah 24 hari di htar papa dipindahkan di ppum....keadaan x berubah, makin teruk....perkara yg aku x dpt lupakan sepanjang aku duk ppum, arwah selalu berpesan kalau hari ade kelas x yah dtg melawat dye...so bile dye transfer di ppum aku jarang ckit pergi sana kecuali jumaat sabtu n ahad, kalau pergi pun balik hari...satu hari tu...perasan aku kuat mengatakan supaya aku pergi ppum, ternyatta bilel aku sampai di ppum ptg rabu tu..aku dapat berita yg mmng x enak tuk setiap lapisan masyarakt kt dunia dengar..

mama bg tau aku yg doc bagi tau dye papa dah x lama...mungkin minggu paling lama bulan....aku mmng x dpt tahan sebak....depan lift staff tingkat 12 aku ngan mama menagis berduaan...mmng sedih yg amat bile dpt tau berita tu...kalau kakak baca post nie...sorry sbb x bg tau pasal nie...mama pesan jgn bagi tau sape2...sbb time tu nk exam..mama x mo kakak sedih dpt tau berita nie....aku masih x dpt lupekan hari tu..sedihnya sampai ke hari nie...aku menagis menulis cerita ni di blog.....aku tak tau nk berkongsi dengan sape...so aku bukukan cerita tuk tatapan aku di masa hadapan kelak...hanya 3 org yg tau berita buruk nie....aku, mama dan adik ayah aku....

samapai je di k,terengganu...urusan mmng berjalan lancar...aku berterima kasih kepada semua org yg melancarkan urusan pengurusan jenazah...dah sampai di kg...segala urusan di urus oleh kazen2 aku....dari la gali kubur, usung jenazah dari rumah ke tanah perkuburan hingga kimbus...semuanya diuruskan bersama...

mmng semua org akan melalui pengalaman pahit nie....cume aku kesian kt adik2 aku....yela...aku hidup 23 tahun ngan arwah..tp adik aku dpt hidup kejap je....baru masuk tingkatan 4....aku kesian ngan mama aku...sblm nie tiap2 mlm kuar ngan arwah...skunk dah kene duk umah sbb xde org nk di ajak kuar minum lagi...banyk lagi cerita yg aku nk sampai kn kt korg...tp aku x terdaya nk cerita semua....

aku bersyukur sbb atwah pergi dengan cara nie sbnanyr...sbb mungkin lagi sedih kalau dye pergi dengan tiba...at lease kite boleh stanby.....arwah pergi dengan muke senyum...dlm hidup dye x penah dye senyum manis mcm tu...
.



YA ALLAH YA TUHAN KU, KAU AMPUNILAH DOSA AYAHKU, TEMPATKANLAH ARWAH DIKALANGAN ORG BERIMAN, BERIKANLAH AKU SEMANGAT, BERIKANLAH KELUARGA AKU SEMANGAT AGAR DAPAT KAMI SEKELUARGA MENEMPUH HARI MENDATANG...

AL FATIHAH....

Boleh try usya2 post lain:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...