Saturday, December 4, 2010

new hobby (spend lot of money here) part 2

huh....jom kire2x duet yg aku dah spend kt rc nie....
 chasis hl lightning = rm290
tayar = rm200 (banyak set tayar aku dah beli...taip2 permukaan kedang perlu berlainnan tayar) so estimated rm200
motor combo ezrun = rm350(siap pasang)
bat lipo = rm130
servo =40

total setakt nie?
=rm1010
huhuh

rm1010 adalah basic...jom kite tambah hasil kerosakan yg pernah di alami
pernah excident total lost rm100
hari nie rosak lagi servo rm130 spend tuk hari nie...
total skunk?

RM 1240
itu belum yg kecik2 lagi....

aku estimated duet yg aku dah kuarkan tuk hobby baru nie...around RM1.5k

gamba kt bwh nie casis baru aku....
bukan aku beli...ayah aku beli..hahaha...tak tau nape tiba2 dye beli casis nie...aku ingt dye nk main gak...tp dye saje2 beli...so aku ambik la....

 bodyshell  subaru
 nie casis baru yg ayah aku beli tu...aku baraikan tuk tranfer semua motor aku dll ke casis baru nie

 casis lama.....

casis baru yg siap di pasang....heheheheh



huh...duet pun dah banyk abis kt bnde alah kecik nie....
rm1k-1.5k adalah biase bg hobby nie....
aku penah tgk org gile yg abiskan rm5k tuk hobby nie...giile kan?
hahahaha

Friday, November 26, 2010

new hobby (spend lot of money here) part 1

just wanna share this video...this is my 1st video yg aku upload kt utube...sbb ade budak nk tgk cara aku main rc drfit nie...nk tgk mane silap aku n lain2 tuk up kan skill drift aku

p/s: slowkan ckit volume anda...sbb bunyi shaft kete rc nie kuat ckit!



cerita lebih lanjut menyusul kemudian!
mcm mane aku ley terjebak ngan hobby nie dll...
enjoy!

Monday, November 8, 2010

lamakan?

lamakan aku tak update blog
huhuhu...rindu tul nk taip2 nie...tp takder masa..banyk sgt story...tp takder mase...ader mase tp malas nk update...tu la alasan yg dpt di beri....
hehehehe
tp bukan tu yg nk di storykan hari nie...sbnrnya takder bnde pun nk story...hehehe
just nk inform kt reader2 sekalian...lepas jer abis prac nnti...blog ini akan sekali lagi akan berubah wajah!!..
hehehe....nk upload layout baru....
hari ni tiba2 nk update blog sbb???
ader sorg akak kt opis nie..tiba2 jumpe aku ckp dye ader bace blog aku...HUH!
terkejut aku...
hahahaha...mane tak nye....mcm mane la dye ley sesat masuk link aku...yela tak mungkin org yg tak kenal boley tau link aku
coz link url aku pun ryujisato.blogspot.com...tu yg pelik..heheheh
tp setelah di soal selidik...rupnyer ini punca nya.ref link nie
http://ryujisato.blogspot.com/2010/06/sa-kargo.html
bile dye search nama company aku sakargo
maka pakcik GOOGLE nie kuarkan link aku...hehehe...
so alkisah.....mcm tu la....dah dye cite pasal blog aku nie...aku pun teringat la yg blog nie dah lama tak update rupnyer...tp tunggu...aku akan kembali active kt blog nie....tinggal 3 minggu jer lagi..then aku bebas...heheheh...boley la aku berblog sampai lebam.......
1stly nnti aku nk cite pasal hobi baru aku yg telah menelan lebih dari rm1k..huhu
habis JPA aku..heheheh...
k la chaw dulu

renung2kan dan selamat beramal

Thursday, September 30, 2010

berhabuk!

fuhhhh!!!!...bersihkan habuk jap kt page nie....
under  maintance.. lol...
nk sapu n lap2 jap page nie...

Tuesday, August 24, 2010

check this out

cool website/blog
http://gigihweb.co.cc/unik//

click that link...really cool website

Sunday, August 22, 2010

Oh sakit!

Salam kepada semua reader blog aku yg tak bape ramai nie...tp ader la jugak reader dari takder langsungkan....hehehhehe

hari jummat lepas company aku ade buat majlis berbuka puasa bersama anak2 yatim....
so pengalaman yg tak boley di ceritakan kt korg semua kerana aku tak p pun....hehehhe
ari jummat lepas aku MC....
cerita nyer bermula......

pukul 5a.m...seperti biase mak aku kejut aku tuk bangun saho....di panggil di pekik di cubit....tak bgun jugak...
last mak aku gunekan taktik aku paling tak suke....simbah air 1/3 cawan kt muka aku...
bukan tak suke ape....yela..dalam pose tido tu..bile air di simbah...kompem termasuk hidung ckit...boley lemas aku time tido tu...wkwkkw.....
then lepas bangan hari jumaat ritu....lutut aku belah kanan mengalami sakit yg amat teruk...
sakit sgt2x....sehinggakan aku tak boley berdiri tegak n kaki belah kiri tak boley di gunannkan sepenuhnya...
nk berjalan sakit yg amat...mak aku dah pelik
mau tak pelik...aku sendri pun pelik.....sblm tido bukan kate berjalan, lompat berlari n terajang org pun boley...
bagn saho jer jadi mcm nie....
pukul 6a.m....aku mula resah akan kaki ku ini...aku pikirkan mcm mane nk p kerja pagi tu...nk drive pun tak ley nie...nk gerakkan kaki langsung tak ley..mcm nk drive apetah lagi bwk moto yg perlukan kaki segala nya....
so aku sms la boss aku..ckp nk mintak MC...
cerita nie tak abis ag..lepak lue...bace lagi...
heheheh......
pukul 7a.m....
aku mmng tak ley baring mahupun duduk bersila....kerana tak ley nk luruskan kaki n bengkokkan kaki...
tempat paling selesa adalah duduk di atas sofa...time tu mak aku ader kt ruang tamu....aku ckp kt mak aku...lutut nie mcm bengkak...
so mak aku suh berdiri...aku cube berdiri n luruskan kaki....
mak aku nk try usik lutut aku.....
papppp!!!!!!.....bunyi urat lutut yg amat kuat...aku meraung kejap...sakit yg amat sgt....
air mata berguguran akibat sakit yg amat sgt...menagis beb....sakit gile...di sbbbkan sakit yg teramat sgt nie...aku p dapur cari painkiller....
alamat kalau dah mkn painkiller tak pose la jwpnyer...huhuhuhu
tp serius...nk ucapkan trimas kt mak aku...kalau dye tak usik lutut aku tu mmng tak tau la ape jadi..lepas dye bunyi pappppp!! tu lutut aku masih sakit...tp aku boley rasekan yg lutut aku makin elok ckit....
pukul 12pm....aku p klinik (mak aku drive) doc ckp salah urat....dye ckp biase nie kene org main bola(doc india) ckp terbalik ckit...u main bola ka smlm?
aku ckp la...main bola apa nya doc.. ngah tido....
doc: o0o0...mimpi main bola pun tadak ka? (sempat lak buat lawak doc nie)
doc tu ckp aku salah tido...myb kaki aku berlipat time tido kowt...
so pagi tadi...setelah di sapu minyak angin 24hour selepas kene....pagi tadi lutut aku sembuh sepenuhnya...
aku baget dah pakai tongkat dah...nsb baik tak...huhuhu....

so moral of the story...nk tido tu jgn buas sgt...kalau tak mcm nie la jadi nyer.....

salam ramdhan



Wednesday, August 4, 2010

masa oh masa

demi masa...sesungguhnya manusia kerugian....
tp apakan daya...jarang kite tgk org yg cukup dengan masa....even ada masa lapang...tak di buat apa...
bile ngah bz mula la merungut takder masa....so salah siapa?

huh
bukan tu yg aku nk sampai kan kt sini....dah masuk 2bulan lebih dan nk masuk 3 bulan dah sejak berpraktikal.....dan ini bermakna...masih ader lagi 3/4 bulan aku tempoh....banyk masa yg aku habis kan di pejabat...kehidupana terus berubah...dan dpt juga di rasai oleh semua org yg sedang berpraktikal(kawn2 ku lain)
kalau dulu abis kelas boley lepak kejap...sekarang dah takder....
kalau dulu tido lewat...even 1 jam boley bgn p kelas kul 8 tu
kalau dulu boring belaja...tp skunk tidak lagi...tk pecah kepala tuk belaja...
aku dpt rase...berpractikal nie adalah untuk merehatkan minda dan stress belaja...
tp di tambah dgn stress kerja....
stress kah?
buat masa ini...aku lum strees lagi dgn kerja aku...huhuhu
aku sungguh bernasib baik...boss aku tu ok dgn aku..dah juga budak2 opis yg lain...
ader sorg abg ni penah bercerita....jgn sampai boss tak suke ko....nnti abis la tak suke sampai ko abis....
alhamdullilah...tak terjadi pada aku....so tak der tekanan yg diberikan kepada dye....
kecuali minggu pertama...myb dye nk test thap kestressan aku kowt....
banyk aku belja...tentang dunia perkerjaan nie...
banyk bende....mmng banyk la...pot pet sana..pot pet sini....
tak suke sana tak suke sini...
suke sana suke sini....
tp tu la realiti berkerja.....minggu pertama dan kedua...
aku hanya mendiamkan diri...memerhati gelagat mereka....berpikir...cara pergaulan yg aku gunakan....
coz tiap2 org...kdang2 kita kene bergaul dgn cara berbeza untuk membuatkan mereka selesa dgn kita....
minggu pertama..minggu kedua..aku tak putus2 senyum....hehehe....
then minggu ke3...aku mula beraksi...heheheh...
bukan apa...kalau korg kenal aku...aku nie mmng jenis tak suke diam2...ade je nk di borak, di ckp.....
sehingga sekunk.....
aku bukan mcm aku yg berada di U...
bukan org yg suke hoha hoha.....
kalau ikut meter tu...duk tgh2 la.....

huh
panjang lak aku mmbel hari nie...
saja nk update bende alah nie....bukan ape..dah lama sgt tak update...
ape2 pun selamat menyambut bulan ramdhan..

peace no war

Tuesday, June 22, 2010

SA KARGO

salam kt semua org...
post kali nie nk upload gambar tmpt aku kerja...SA KARGO....


so ni la gamba2 nyer...time nie ngah celbrate besday datin...(gamba perempuan tgh) isteri kepada CEO (gamba tangan berbalut kt belkang)...n aku kt sebelah interprem jer lebih...hahahahah




yg kt bawh nie....indian perempuan nie miss sarah....supervisor aku....aku perlu report aku nyer log kt dye la.....accountant kt sini.......n sebelah miss sarah tu salah sorg board of director.....aku suke dye...sporting abis ar...yg seblah miss sarah tu....officemate aku...under dpartmnt acc gak....


yg ni lak student2 practical...semua ader 9 org...yg tgh tu staff budak pratical studnt....


ini lak aku tak tau la sape...hahahah......


gamba nie semua update on the spot....contoh kalau ade event camnie....abis jer event dlm sejam (tak sampai sejam pun) dorg akan anta emal kt semua org....so aku ambik la....ader lagi satu event...hari bapa...tp mls nk tunjuk kt korg..coz takder gamba aku...hahahahah

k ar...kang update lama2 boss lalu cini mampus..kantoi update blog kt opis...ahahahha

note: hanya hari isnin shaja mereka berpakai seragam mcm nie..hari biase dorg tak pakai baju...hahah....ari lain dorg pakai formal biase jer...

salam n selamt beramal

Sunday, June 20, 2010

di "tag" oleh N.....

1. adakah anda rasa anda hot?



hot juga la kalau korg tgk aku...coz aku tak pakai baju skunk nie...hahah




2. upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang?











3. cerita pasal gambar ni?

huh..nk cite gamba lak....ok2...gune windows seven....3D background desktop...kalau korg nk dektop camni...ko search la bumptop...theme bleach




4. kali terakhir makan piza?
aku pun tak tau bile last aku mkn pizza...


5.lagu terakhir anda dengar?

wali band : cari jodoh (amat minat lagu tu tak tau nape)


6. apa yang anda buat selain selesaikan tag ini?

main travian...nk tau travian tu ape... buka link nie.... www.travian.com.my


7. selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa?

met 
mock 
bob



8. tag lagi 5 orang yang nak kene tag?

huhu...sape yg bace tag ni...ANDA DI TAG..HAHAH


9. sape orang no 1 dengan anda?

hurmmmm


10. katekan sesuatu kepade orang no 5?

hahahhaha

11. no 3 ade hubungan dengan sape?

sape no3?angkt tangan

12. bagaimana dengan orang no 2?

org no 2 tu mest dye selalu tgk blog aku


13. kata-kata cinta kepada orang no 4?

kate cinta org ke4....i love u...kalau perempuan ar...kalau laki g main jauh2...takder kate2 cinta tuk ko....bla ko dari sini..hahahah

14. berikan 5 fakta yang anda tahu mengenai orang yang anda tag?



1. kompem2 la dye selalu buka blog aku
2. mmber aku
3. ader juga silent reader
4. org yg tersesat kt blog aku ni
5. aku pun tak tau fakta dorg...huhuhu










p/s tuk N...trimas tag aku...coz kalau tak aku tak tau nk update bende ape....sekurangnye ader gak bnde nk di tulis kt blog ni...hehehhehehe.....






SELAMAT HARI BAPA KEPADA PAPA KU N KEPADA SAPE2 YG BERGELAR BAPA KT LUAR SANA......

Thursday, June 10, 2010

minggu ke3 berpractical

sudah masuk 3 minggu aku duk kt company....banyk yg telah aku pelajari....cop!!!..kenapa minggu ke3?org lain baru ke2...aku strt awl seminggu...heheheh
dah lama aku tak update blog aku nie...coz tenet kt umah cah haram jadah....korg banykan ar..
aku reg streamyx 11hb 5....skunk dah nk masuk 11hb 6....dorg tak mai pasang ag...adoi..ape la nasib..so nie pun aku online kt opis..hahahah
ari nie tak der kerja...ari nie semua org kuar..tinggal aku n sorg ag jer staff dalam nie...
semua org kuar p store file tahun 2006 kalau tak silap..aku pun tak tau nape
dorg ckp ader file missing....huhuhu...so aku di tinggalkan bersama sorg lagi staff....org lagi staff tu p coz dye ngadung dah lebih 5 bulan kowt kalau tgk dari perut dye tu....
aku lak tak p coz dorg tak infom kt aku smlm....patut hari ni kena bwk baju t-shirt n jeans tuk selongkar semua file2 lama...huhuhu.....
so hari ni aku di tinggalkan sorg buat kerja...
ape yg aku buat hari nie?aku issue cek....berpuluh2 keping cek aku issue pagi tadi....tanpa ader org assist aku...
cuak gak...ye ar..biase ader abg tu kt sblh...duk ckp kt aku nk buat ape...ari ni takder org...lagi pun dah 2 minggu duk belja bende tu...tak kn tak tau buat ag dlm hati aku...
so aku pun buat jer la...dari kul 11 samapi la kul 1230 aku duk buat bende tu...
siap la semua cek dan di hantar ke bos untuk sign....
abis jer buat cek...takder la kerja aku..samapai skunk..aku tak tau nk buat ape...
duk buka tenet...main game jer la kerja aku arini...
n baut pertama kali nya aku duk jwp panggilan yg masuk....hahahah...
jadi operator jap....cuak beb...tak tau nk ckp ape...
so aku angkat n ayat pertama aku ckp...(nama company ak)
paling aku cuak n mengelabah....bile dorg ckp eng ngan aku..hahaha...aku nie dah ar eng kureng...adoi..nk tak nk speaking ar aku..nsb baik takder hal....alhamdullih selama 3 tahun aku duk uitm lec bertutur dlm eng membantu aku...aku pun ckp lancar jer tanpa msalah...huhuh

so aku dah mls nk ckp ape dah...sunggup boring ari nie...sehinggakan aku ley update blog kt opis ari nie..hahahah
k ar kwn2...selamt berpracitical la yer....
semoga tiada masalh korg hadapi nnti....

salam

Saturday, May 29, 2010

stupid parents


This morning, The Sun introduced the world to Ardi Rizal a 2 year old who smokes 40 cigarettes a day.
Apparently his dad gave him the first a cigarette at 18 months. Now Ardi weighs more than FIFTY pounds and is hooked on nicotine. WTH?
Ardi's mom, Diana, says, "He's totally addicted. If he doesn't get cigarettes, he gets angry and screams and batters his head against the wall. He tells me he feels dizzy and sick."
NEWSFLASH, Diana: STOP GIVING YOUR KID CIGARETTES and maybe he won't be dizzy or sick anymore (after he detoxes, of course). How are these people even allowed to HAVE children?! Somebody take this kid away from these crazy people ... please!
Mohammed, 30, sounds like an even bigger idiot. He says, "He looks pretty healthy to me. I don't see the problem."
Why don't you get him a lung X-ray, and then we'll talk!
It makes me sick that these people are allowed to retain custody of this child after giving him cigarettes and endangering his health like this. Parents are supposed to PROTECT their kids, not harm them. This is child abuse, plain and simple -- and it turns my stomach!
What would YOU like to say to these parents? Let 'em have it!


copy from K-Z entertainment 

Friday, May 21, 2010

Everybody Draw Mohammed Day!

setelah membuat sedikit research...
baru aku tau kenapa semalam 20.5.2010 adalah hari memboikot facebook....
anda tahukah kenapa hari itu facebook diboikot?
ini isunya:
20.5.2010 (semalam) adalah hari "Everybody Draw Mohammed Day!". ini bermaksud semalam telah diadakan upacara melakar gambar Nabi Muhammad SAW. kenapa aku tahu akan event ini? rase menyesal tak buat research 2 hari lepas, coz aku malas nk ambik tahu pasal tu 2 hari lepas semalam pulak aku juz tgk reminder event yg aku joint tu...hari boikot facebook....

event ini telah mencetus pergaduhan besar di facebook di antara penganut islam dan bukan islam.
telah tertubuhnya group Everybody Draw Mohammed Day di facebook dan dlm group nie banyak penganut islam sendiri yg join untuk mengutuk keras perbuatan dan penyokong group ini.
mengikut sumber berita harian online sbanyak 41000 pengguna facebook menyokong dah sebanyk 56000 membantah....
facebook juga menyokong akan event ni dan ini membuatkan lebih ramai menganut islam naik berang akan tindakan facebook.
dan yg aku tau...ramai telah bersedia jihat untuk membantras bende nie(tak tau la kt m'sia ader yg berani jihat ke tak..huhu)




http://www.drawmohammed.com




laman web diatas adalah laman web rasmi pertubuhan group ini...tp telah di hack oleh penganut islam turki
aku amat salute hacker2 turki ini..kerana dengan bantuan mereka web site ini tidak dapat di buka smlm...dan mereka telah membuat sebaik yg mungkin untk membela nabi kita....


 Pakistan mengarahkan pembekal perkhidmatan internet menyekat Facebook kerana menggalakkan pengguna menyiarkan imej Nabi Muhammad 
Kemarahan disuarakan di Pakistan dan negara lain kerana Islam melarang penyiaran imej Nabi. Kerajaan Pakistan bertindak selepas sekumpulan peguam Muslim memperoleh arahan mahkamah supaya menyekat Facebook sehingga 31 Mei. 

Petang kelmarin, akses kepada laman berkenaan tidak menentu kerana pembekal perkhidmatan internet mula melaksanakan arahan itu. 
Di Karachi, kira-kira 2,000 pelajar mengadakan perhimpunan dan mendesak Facebook diharamkan kerana membenarkan karikatur nabi disiarkan. 

Berpuluh-puluh pelajar berhimpun di kawasan berhampiran sambil memegang papan tanda menggesa jihad terhadap penghina nabi. 

Beberapa negara lain seperti China sudah mengharamkan Facebook buat selama-lamanya


so apa tindakan anda?
sila beri komen...kerana aku dalam dilema..sama ada ingin mengdelete acc fb aku atau tidak...

Wednesday, May 19, 2010

PPUM


salam kt reader2 sekalian...
tak tau nape...rase mls jer nk update blog...tp gagahkan jugak untuk menaip..eheheh..dah lama nk update bende alah ini..tp tak thp kemalasan yg amat tinggi....
hari jumaat lepas, mak aku buat operation....pembuangan ovari w'pun tak rela...kesan dye....
monopos la..ape lagi....so mak aku skunk nie da monopos di usia 43 kowt..kalau tak silap la...umo dye tu..around camtu la....
punca, untuk membantutkan hormon dlm badan supaya cancer mak aku tak merebak...
cara, dye tebuk 3 lubang...kalau korg tgk gamba kt atas...yg aku tanda X kale merah tu....camera di masukkn ikut mulut....segala peralatan lain di masukkan melalui 3 lubang yg ditebuk....
so hari jumaat lepas...maka kekal kami 4 beradik..di mana aku tak mungkin dpt adik kandung baru dah....
waktu paling buat aku rase tak snng time operation ritu...doc kate pembedahan akan mengambil mase yg singkt around 30mnt jer doc ckp...
aku masuk bilik menunggu bedah pukul 11.45 camtu ar....
12.15 tak kuar
1230 tak kuar lagi
aku dah mula pikir mcm2...huhuh
1.00 tak kuar jugak lagi..makin aku resah....
130 pun tak kuar ag....
1.45 camtu ayah n adik2 aku baru sampai......coz dari awl aku n kakak aku je yg tunggu...
lepas ayah aku sampai aku kuar jap..ambiik angin....
2.15 aku masuk balik...tgk ayah aku takder...
upnyer dah kuar n kembli ke wad....

selama 2 jam lebih aku tunggu kt situ...sempt jugak aku melihat gelagat 2 family yg mencambut kelahiran baru...amt gembira pasangn mereka menyambut baby tu....
azam berkumandang di dlm bilik menunggu itu...so aku tau la..baby tu baby boy...
allahuakbar.. allahuakbar....
lailahaillah....
akhirnya azan....kedengaran tangisan bayi...aku turut merasa gembira...nk intai baby tu..tp tak nampk...heheh
takpela....nnti turn aku lak....hehhehe
sedih bile tgk org dpt baby baru..tp aku dah tak ley dpt adik baru...
so tnggu aku kawin la nampk gaya nye...tp tah bila la aku nk kawin..lambt ag...
dah la aku nk suke baby...huhuhu

hurmmm...
yg tertanye2 mak aku cam mane...mak aku chat jer...ok je skunk..dah ader kt umah...
allhamdullilah...takder bnde2 buruk berlaku lagi....

so sampai sini jer cerita aku yg tak bape best nie...

salam dan selamat beramal

Thursday, May 13, 2010

MJ still alive

MJ masih hidup?itu persoalan yg menjadi tanda tanya kepada semua org yg mengikuti perkembangan kematian MJ ni...
cop....
MJ mane nie?kalau korg nk tau ....kompem2 la micheal jackson....MJ mane lagi yg paling famos kt dunia nie...
apsl lak?
hurmmm...korg tanya aku apasl lak aku ckp mcm nie?
smlm aku ngah syok duk bace nbc.com (laman web rasmi National Broadcasting Company)....
kalau korng nk tau update dunia...kt nbc,com la tmptnya....aku selalu gak jenguk kt sini....satu hari sekali...tuk tau perkemabngn dunia kita nie...tp tu bukan yg aku nk komen kt sini...
yg aku n komen...ngah duk syok bace news kt sana...satu berita nie pasal dave dave
so kalau korg nk tau sapa dave dave nie....
korg taip jer kt youtube.com
kompem bercambah yg kuar nnti....
dah ader yg buat kajian sedri...siapa dave dave...n apa kaitan dye ngan MJ
banyk sgt vedio2 yg korg akan jumpe kalau korg taip dave dave nie...
so korg boley menilai sendiri.....


aku dah tgk semua vedio pasl kaji selidik dorg nie...n bukti2 dorg kukuh...yg mengatakan MJ masih hidup....
banyk clue2 yg MJ tinggalkan.....
tp kenapa Mj nk palsukan kematian dia sendri??
bg aku...satu jawpan.....
hutang yg berjela2....


setelah kematian MJ...MJ bagaikan durian runtuh yg berjaya mengaut keuntungan dlam masa yg sama...berjaya melangsaikan hutnag yg berrjela2 dye tu....
so tak mustahil kalau tu jadi punca utama kenappa MJ buat mcm nie....


so korg ley buat andai sendri....
pergi youtube.com
seacrh dave dave


http://www.youtube.com/watch?v=En5Q4syywcw


another good vedio


http://www.youtube.com/watch?v=9ULjQ9x6v6M


selamat beramal


regards 
ryujisato.blogspot.com

Wednesday, May 12, 2010

facebook?

APAKAH ITU FACEBOOK?
facebook merupakan sebuah jaringan sosial di dunia. sejarah penemuan facebook demulakan oleh Mark Zuckerberg ketika beliau sedang mengikut pengajian di Universiti Harvard. Pada waktu itu kumpulan pengguna dari halaman ini adalah terhad kepada pelajar2 di universti Harvard dan diluaskan lagi kepada beberapa univesiti disektiranya. Halaman in dilancarkan pada 4 feb 2004 dan sekarang telah memiliki lebih dari 100 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Keistimewaan:
Facebook:
diantara beberapa keistimewaan fb ini jika dibandingkan dengan halam sosial yg lain adalah:

1. Pilihan rangkain kenalan
pengguna facebook boleh memilih rangkaian utama bagi berdasarkan kepada negara. dengan kelebihhan, pengguna dengan mudah mencari teman atau kenalan yang berada di negara tertentu.

2. Tiada Iklan
fb mempunyai keistimewaan pada bahagian hadapan untuk mengiklankan sesuatu tanpa disedari oleh penguna

3. Kumpulan sosial
berbeza dengan jaringan sosial yg lain seperti friendster yg mengkehendaki pengguna mendaftar akaun bagi komuniit sosial terlebih dahulu, dengan fb pengguna boleh membuat kempulan tertentu bagi membentuk komuniti secara dalam talian seperti perbincangn, perkongsian gambar2 dan lain2

4. Album gambar
dengan kemudahan ini, penguna boleh membuat koleksi gambar berdasarkan kepada aktiviti atau lokasi dan bilangan gambar yg boleh dimasukkan adalah tidak terhad

5. Merakam aktiviti
penguna fb boleh merakam segala aktiviti yg dilakukan untuk tujuan tatapan pengguna fb lain seperti acara sambutan harijadi, pelacaran produk perniagaan atau alumni yang mempelawa pengguna lain bagi menhadiri acara tersebut.

6. Status terkini pengguna
penguna boleh memberitahu kepada pengguna lain mengenai aktiviti harian dengan menulis apa sahaja yg difikirkan terlintas di minda dengan menulis dalam ruangan "What's on your mind"

7. Capaian mudahalih
pengguna juga boleh mengemaskini statuu, menambah rakan kenalan atau kegiatan dalam fb melalui telegon dengan menghantar melalui SMS



sumber majalah pc bulan lepas

Monday, May 10, 2010

selamat tinggal uitm untuk 6bulan...

hurmmm....cam mane aku nk ckp kt korg pun aku tak tau....
tp tuk pengathuan korg...aku tinggalkan uitm 6 bulan untuk aku teruskan latihan amali ku selama 5 bulan....
tempt practical :  SK Cargo
lokasi  : kota kemuning
jarak perjalanan dari rumah : 30mnt (RM2.20 tol kesas)
pengakutan : tgk cuaca gak..kalau tak hujan ok jer..aku naik moto jer
alaun : rm400

so aku akan meneruskan hidupku selama 5 bulan tuk berkerja kt sana...
agak berasa lain jugak ar..coz nk strt practiical nie...mcm2 aku pikir kan...cam mane la 1st day aku nnti..
huhu..yela....tah mcm mane bos aku nnti...tah mcm2 mane kwn aku nnti...
so tuk 1st day nnti..aku nk kene kenal ngan semua org kt sana..huhuhuhu
cuak melanda diri nie....
huhuhuhu

kepada kwn2 yg lain...semoga anda pun menjalani latihan amali anda dengan tanpa sebanrang masalh....

untuk kwn2 uitm...jumpe lagi tahun depan kalau panjang umo k....

salam

Wednesday, May 5, 2010

Aminulrasyid vs polis....

aku tak tau la korg ambik perkembangan ke tak kes ni...tp aku ambik perkembangan kes ini...sebab bagi aku kes ini menarik....
banyk komen2 aku baca dari public kita....ader yg sokong arwah...ade yang sokong polis....
ok..untuk kes ini...aku sokong n berpihak kepada arwah...
mangsa di tembak mati (head shot) oleh polis
keterangan polis :
fakta 1 : mereka menembak melepaskan tembakan adalah kerana mangsa/arwah telah cuba mengundurkan kereta untuk melanggar polis terbabit
fakta 2 : polis hanya  boley tembak mati mangsa apabila keselamatan anggota polis terancam..
fakta 3 : polis menjumpai senjata parang dalam kereta

melihat kepada kepada fakta di atas...bhwa polis benar....
tp kita tak boleh tgk atas satu pihak...

keterangan saksi:
saksi 1 (rakan arwah yg berada di dalam kereta ketika kejadian terbabit):
fakta 1 : kereta terbabas, tayar depan masuk longkang dan tak mungkin untuk mengundur
fakta 2 : mangsa di tembak mati sebelum kerata itu terbabas, mana mungkin untuk manga mengundur kerana mangsa telah pun meninggal dunia
fakta 3 : saksi berjaya lepas kan diri dari pihak polis dari di kejar (org pertikai kan bnde nie..cam mane mangsa boley terlepas n aku tak pertikaikan coz polis m'sia isap okok...stamina takder coz aku jumpe ramai sgt polis isap okok)
fakta 4 : di belasah oleh polis2 ketika cuba menyrah diri

saksi 2 (pemilik rumah di sebrang jalan ti tempat ke jadian)
fakta 1 : kereta terbabas masuk longkang
fakta 2 : tiada parang di temui polis
fakta 3 : saksi pertama berjaya lepaskan diri


2 saksi dengan kisah serupa.... dan satu kumpulan polis dengan kisah berbeza...

korg komen la sndri pasal fakta2 di atas nie...
aku bace banyk komen kt youtube n dari Dato Musa ( ketua polis negara) mengatakan
hentikan kereta untuk mengelakan syak wasangka buruk.....

ok nie komen aku atas statmnt kt atas.....korg tgk la...ko taip kt youtube tu... police persuit kt u tube...tak der pun polis nie tembak...incase ader satu 2 kejadian di mana police dorg tu dah mengesah kan yg dorg kejar tu penjenyah di kehendaki....
kes lain....kalau korg tgk....dorg juz tembak kt tayar jer...tak tembak pun ader.....banyk cara nk henti kan kete nie....tak yah tembak pun takpe....takkn polis tak beljar kowt cara2 nk henti kan kete yg sedang di kejar?
skunk nie bukan maslah berhenti tak berhenti...skunk nie masalah tembak mati...

korg pikir2kah lah dan selamat beramal

dan menilaikan sendri apa yg berlaku...aku post sekali video keterangan saksi...

saksi 1:
http://www.youtube.com/watch?v=RJkY7x1aDi0

saksi 2:
http://www.youtube.com/watch?v=LmQeUF-tjGQ&feature=related

Monday, May 3, 2010

teka kt mana?

Sunday, May 2, 2010

duit dulu kini dan selamanya....

duit yang selalu dan kerap kali anda lihat di mana-mana....



rm20 amat susah sekali dijumpai sekarang

jgn sangka air yg tenang takder buaya



hurmmmm....kes sblm nie ader budak mentah yg kutk arwah din..skunk nie lain lak cite....pasal politik lak...adoi...tak serik2 la dorg nie....
kan dah kene kejar ngan org kelantan....
tp yg aku pelik nie.....skunk nie la....
Nik Aziz relax n cool jer....
yg mengelabah tkt kene bunuh pengikut2 nik aziz nie....
aku tak dgr ape2 statemnt dari nik aziz berkaitan isu nie.....
tp tak tau la aku terlepas pandang ke....huhuhu

just pandangan dan pendapat jgn korg buat report kt aku lak nnti...heheheh....
renungkan2 dan selamat beramal

---jgn terlalu taksub ngan politik...kalau tak ni la akibat dye.----

Friday, April 30, 2010

why 7??


ok....hari ini kita bercerita sedekit tenang window 7 nie....
aku pun tak tau kenapa...ngah duk ngadap facebook tadi...aku terpikir..kenapa seven?kenapa tak 8 o 9 o 2
.....
so aku buat research ckit...n hasil nyer..baru la aku tau kenapa di panggil windows 7....
nie info nyer.....

windows 1 = windows 1
windows 2 = windows 2
windows 3 = windows 3 aka windows NT
windows 4 = windows 95, windows 98, windows 98SE n windows ME (1st windows aku gune)
windows 5 = windows 2000(gune kejap jer), windows XP(the best ever, aku gune dekat 7 8 tahun)
windows 6 = windows vista (loser ever, aku gune tak lebih dari satu hari)
windows 7 = windows seven (sudah mula jatuh cinta dengan seven)

untuk pengatahun korg...strat windows 1 sampai windows 98SE...semua nyer adalah menggunakan prompt....
so bermula ME....dah strt tak gune kan prompt yg memecahkan kepala tu...
so tu je la info yg aku nk bagi kt korg hari nie...
salam

regard
ryujisato.blogspot.com

Tuesday, April 27, 2010

rindu....

adoi...lama tul tak update bende alah nie...rindu lak nk update bende alah nie....banyk cite nk cite..
tp tak kesampaian coz agak bz dengan exam.....
huhuhu....pape pun...mission aku belum berakhir di dairi digital ku ini...
coz target aku tahun nie...aku nk post aku lebih dari post tahun lepas....post tahun lepas 123 entry..so tahun nie dpt 124 pun dah jadi la...eheheh...coz tiap2 tahun entry aku akan bertambah n bertambah....
so
juz nk ucapakan..
wpun rase dah terlewat.....wish ur luck in final exam.....
c ya soon....
chaw

Thursday, April 8, 2010

ryuji's LiFe new looking...

setelah sekian lama ingin menukar layout dan membuat sedikit perubahan dekat blog ini...
akhirnyer hari ni berjaya juga ku melakukan semua itu...
trimas to flashvortex.com...

Monday, April 5, 2010

apa salah din?



aku tak tau ape msalah budak nie ngan din beramboi....ape salah din kt budak nie...ape yg din dah buat kt budak nie?yg aku tau din tak buat ape2....aku tak tau....samaada post aku kali nie aku patut buat o tak...
coz dalam pikiran aku....budak nie nk dptkan publisti murahan...
n kalau betul niat budak lahanat nie nk dptkan publsty murahan...so dye berjaya....
korg bace la coment2 kt atas tu..ape budak nie dah buat kt din beramboi...
ader bnyk gorup kt facebook pasal budak nie dah..ramai org cari dye...
budak kuatan
umo 14tahun...budak2 baru nk up....
kt ms dye letak 19 tahun...coz tuk reg ms dye kene lebih dari 18 tahun..
n kt fb dye 14 tahun.....pandai2 la korg menilai...
ape2 pun..semoga budak nie di beri hidayah n cahaya dari ALLAH.

Saturday, April 3, 2010

din beramboi tribute (1966-2010)

hurmmm...aku tak tau cam mane nk mula kan cite aku nie...huhuhu....juz...aku nk mintak sape2 yg bace entry aku kali nie tuk sedekahkan al fatihah tuk arwah...n aku sertakan berberapa bukti yg aku jumpe...tanda2 yg arwah tinggalkan semasa masih dalam hidup beliau...tanda2 akan kehilangan beliau di dunia hiburan...
aku kenal din beramboi tak silap aku dari kaset ujang...aku ingt lagi time tu...lwk2 dlm kaset tu di bwa2 ke kehidupan harian ku...n sampai sekarang..masih ader lawk2 yg manjadi ikutan di dlm hidup aku nie...antara nyer dari lawak2 spontan n ah-ha...
tp apakan daya ...lepas nie tiada lagi lawk2 baru dari dye....yg tinggal sekarang cuma lah kenangan....

gamba2 di atas adalah dari group facebook...
n 2 gamba terakhir adalah petikan dari twitter beliau...sesungguhnya..beliau telah merasai akan ajal nyer...

huhu..nak upload video tak ley lak...nape ek?mmng tak ley ek?tak der pun bttn  tuk download vedio...huhu...korg ley tgk la sendri...gelangang akhir raja lawak..time dye komen alex...dye ader ckp "alex..bile saya takder, awk ambik alih tempat saya kt radio era." aku pun terkejut...huhuhu...upnyer2 mmng dah lama dye kasi tanda2 kt kite...huhuh

pape pun al fatihah tuk arwah...

al-fatihah



Thursday, April 1, 2010

pagi yang tak kusangka...

pagi tadi takdr kelas...so aku terbangun awal la pulak...huhuhu...time ader kelas tak nk lak bangun awal camnie...ari nie ley lak bangun awl...ape la aku nie....takpe2....bukan bende nie yg aku nk cite kt korg ari nie...
pagi tadi kul8..aku nk kuar tuk cocok coz duet ak yg tingal bape ringgit jer kat dlm beg duet aku nie..
so aku ambik keputusan tuk menghidupkan engin kereta aku yg dah sekian lama tak di panaskan...
then segalanyer berjalan lancar...n bergerak seperti biase....
then setibanya aku di simpang masuk umah aku(tasik s7)..satu kemalangan yg baru je berlaku...
time tu ader 5 org je baru...termasuk la aku....tak tau..tibe2 aku rase nk tolong org nie....huhuhuh....
sampai2 aku tanye cam mane ley terjadi?sapa langgar?
jwpan: ader unty india yg langgar, then dye turun kete kate dye tak salah...then after that she leave...hah..
betul dye tinggal kan tempat tu...nsb baik sempat ambik no plat kete tu...wiira hitam no plat BJG **** (no kene tutup..takt ader org buat no eko lak)ahah...
ader cam nie punya manusia pun ader....mangsa mcm patah bahu jer....bukan main takut lagi time aku angt awek nie yg terlantar di tengah jln...time ktrg angakt dye...punya la kuat dye meraung...huhuh..cuak beb..tkt lagi buruk je jadi nyer nnti...
then ktrg terpaksa angkat gak coz...dah jem teruk dah time tu....merauang tak meraung...angkat la jugak aweks nie tadi....

tp bukan tu yg nk di jadi kan cerita kt sini......
1st, aku nk gelarkan dye nie sport guy coz dye otw nk g jogging...huhuhu.....
sport guy nie la aku mula2 tanye dye....dah tipon ambulan?dye kate tak yah....hurmmmm....dari gaya dye aku tgk cam org berpengalaman...takpe..aku biar jer dulu....tgk ape dye nk buat....perkataan yg dye selalu sbt kt aweks tu...takpe2...ckit jer nie....kebas jer....kejap lagi baik la tu....what the hack man....aweks tu ngah meraung..ko ley ckp camtu....so punya la bengap...dah 5 mnt kejadian berlaku...seblm aku samapi....dorg tak tipon ambulan lagi sbb dgr ckp sport guy nie...adoi.....so aku suh akak nie call...then semua setuju tuk call....
so aku nk buat conclution kt sini..kalau kita tak pandai jgn nk buat pandai...nnti makin rumit....

2nd stry about kete kuning....aku gelarkan abg manch0...nk tau kenapa?time akak tadi call...setdrd procdure...pihak yg berkenaan akan tanye mcm2 soalan...aku tgk akak tu dah 5mnt ckp kt hp...jwp tu jwp nie...adoi...abg macho nie aku rase dah naik temberang....then mintak hp dari akak tu...
dye maki nyer org kt tepon tu...."ko ni paham bahasa tak?org dah excidnt nie...tgh sakit...ko duk tanye tu la tanye nie la..." n banyak lagi abg macho nie duk marah2...
huhuhu.....mcm2 jenis org aku jumpe pagi tadi.....

nie lak cite polis yg sampai dengan cool nyer....yg nie aku bengang ckit ngan polis tu....
dye ingt dye polis mcm hebat jer.....dtg2...park ngan jalan....kami yg kt sini punya la nk kasi clear laluan trafik...dye nk kasi lagi jem...adoi.....then pas polis ambik statmnt....aku ngan bergaya n berani nyer...
abg....ley alih tak kereta polis nie....coz jem makin teruk nie....letak tepi ckit....depan tu ader ruang ckit..nk kasi clear trafic jer bang...cian semua org nk pergi kerja nie....
pergh....ak dengan sopan mintak tolong abg polis tu....dye jeling aku...n buat dono jer.....
dalam hati aku...."FUCK YOU"....aku punya la nk kasi pendapat...baget hebat jer polis tu...adoi...

so pagi tadi aku jumpe mcm2 jenis org....semua dengan ragam masing....huhuhuh....

tipon ambulan kul 8...830 baru samapi....30mnt beb..mcm jauh jer...padahal dekat jer...tak samapi 1km pun...kami nk hantar tp takut nk angkat aweks tu...sbb dye meraung kuat sgt....huhuhuhu....
kalau cedera parah..aku rase dah mati dah aweks tadi....huhuhu....

skunk nie dalam otak akuu...cam mane la aweks tadi tu...ok ke tak????

Tuesday, March 23, 2010

dubai?negara islam kah?

gamba berikut adalah plan pembinaan negara dubai, menurut sumber yang di perolehi dari satu forum pak2 arab nie nk bina BERHALA tertinggi di dunia...n kalau tak silap aku status dubai nie negara org islam...so ape pendapat korg?

renungkan dan selamat beramal








Boleh try usya2 post lain:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...