Thursday, January 5, 2012

selamat tinggal papa

sebelum korg baca post nie.... marilah kite sedekah al-fatihah tuk arwah papa yg pergi meninggalkan aku pada 13/12/11 yg lepas...

al- fatihah

tahun 2011 membawa seribu satu kisah sedih yg aku hadapi dan akan dilalui oleh semua org...
arwah org paling penting dlm hidup aku...x akan aku lupekan segala pengorbanan yg diberikan pada aku dan keluarga...

tanggal 8/11/11 aku dikejutkan dengan berita ayah aku masuk wad, sampai je kt wad...aku x pernah tgk condition papa aku yg sesak nafas seteruk tu...tarik nafas mmng mcm separuh mati....mmng terkejut gile tgk condition papa masa tu....tp alhamdullilah condition papa ok bile di masukkn oksigen melalui tube di hidung.
papa di tempatkan di hospital tengku ampuan rahimah selama 24 hari sebelum di transfer kt pusat perubatan university malaya.

sepanjang papa berada di htar, saban hari tiap kali aku melawat kompem makin hari makin teruk....dari boleh berjalan ke tandas sendri...sehingga pergi sendri balik pakai wheel chair...pada mulanya mama dah bagi tau aku yg papa kemungkinan menghidapi cancer paru2....cume belum dpt kepastian dari doc akan sakit yg di hidapi papa. bile dah dpt berita pasal tu...aku balik rumah terus bukak google lung cancer...mmng terkejut dengan result apa yg aku baca....mmng aku akui...hari pertama papa masuk wad dan tgk condition papa mcm tu...dlm kepala aku cume ada satu bende je:

adakah aku bersedia tuk hadapi semua bnde nie...adakah aku bersedia tuk ambik alih sebagai ketua keluarga bg keluarga nie....xde bnde lain aku duk pikir...mmng soalan tu yg berlegar2 kt kepala aku....

di tambah dengan bile aku google lung cancer stage 4....mmng dah xde ubat...doc akan bagi tau jangka hayat seorg pesakit tu...lepas je baca bad news dari google berderau darah aku....tiap2 kali lepas aku jenguk papa...aku menagis dlm kete...tiap2 kali aku melawat papa...aku x akan pandang ke arah dye di sbbkan rase sebak nk nagis bile tgk dye mcm tu...mama penah pesan...jgn sesekali menagis depan adik2 mahupun kakak....alhamdullilah sepanjang dye ade kt htar aku mmng x pernah menitiskan air mata depan dorg....bukan snng nk menahan segala keperitan dan tunjuk kuat depan adik beradik, emak mahupun arwah....bg aku tu bnde paling berat aku penah tanggung setakt nie....masuk kete nagis...sampai hosp buat muke selumber mcm xde ape2.....hanya ALLAH yg tau perasan aku

aku naik sebak lagi bile ade kwn2 papa yg dtg melawat kt htar...cerita kt aku sambil menagis yg dye ckp arwah mmng baik org nyer.....dlm hati aku...bukan snng nk suh kawan kite menagis kt kite melainkan dye btul2 baik....mmng aku tak akui bnde nie...mama aku dari dulu lagi cerita cara papa aku berkawan dll....mmng semua yg dtg melawat semua cerita bnde yg sama....aku mmng repect kt dye...bukan kawan dye je...bile aku pergi kt kedai2 kereta tokey kedai pun duk tanye...mcm mane ayah??/ aku pun x tau mane dorg dpt berita sampaikan tokey cina tau papa masuk wad.

setelah 24 hari di htar papa dipindahkan di ppum....keadaan x berubah, makin teruk....perkara yg aku x dpt lupakan sepanjang aku duk ppum, arwah selalu berpesan kalau hari ade kelas x yah dtg melawat dye...so bile dye transfer di ppum aku jarang ckit pergi sana kecuali jumaat sabtu n ahad, kalau pergi pun balik hari...satu hari tu...perasan aku kuat mengatakan supaya aku pergi ppum, ternyatta bilel aku sampai di ppum ptg rabu tu..aku dapat berita yg mmng x enak tuk setiap lapisan masyarakt kt dunia dengar..

mama bg tau aku yg doc bagi tau dye papa dah x lama...mungkin minggu paling lama bulan....aku mmng x dpt tahan sebak....depan lift staff tingkat 12 aku ngan mama menagis berduaan...mmng sedih yg amat bile dpt tau berita tu...kalau kakak baca post nie...sorry sbb x bg tau pasal nie...mama pesan jgn bagi tau sape2...sbb time tu nk exam..mama x mo kakak sedih dpt tau berita nie....aku masih x dpt lupekan hari tu..sedihnya sampai ke hari nie...aku menagis menulis cerita ni di blog.....aku tak tau nk berkongsi dengan sape...so aku bukukan cerita tuk tatapan aku di masa hadapan kelak...hanya 3 org yg tau berita buruk nie....aku, mama dan adik ayah aku....

samapai je di k,terengganu...urusan mmng berjalan lancar...aku berterima kasih kepada semua org yg melancarkan urusan pengurusan jenazah...dah sampai di kg...segala urusan di urus oleh kazen2 aku....dari la gali kubur, usung jenazah dari rumah ke tanah perkuburan hingga kimbus...semuanya diuruskan bersama...

mmng semua org akan melalui pengalaman pahit nie....cume aku kesian kt adik2 aku....yela...aku hidup 23 tahun ngan arwah..tp adik aku dpt hidup kejap je....baru masuk tingkatan 4....aku kesian ngan mama aku...sblm nie tiap2 mlm kuar ngan arwah...skunk dah kene duk umah sbb xde org nk di ajak kuar minum lagi...banyk lagi cerita yg aku nk sampai kn kt korg...tp aku x terdaya nk cerita semua....

aku bersyukur sbb atwah pergi dengan cara nie sbnanyr...sbb mungkin lagi sedih kalau dye pergi dengan tiba...at lease kite boleh stanby.....arwah pergi dengan muke senyum...dlm hidup dye x penah dye senyum manis mcm tu...
.



YA ALLAH YA TUHAN KU, KAU AMPUNILAH DOSA AYAHKU, TEMPATKANLAH ARWAH DIKALANGAN ORG BERIMAN, BERIKANLAH AKU SEMANGAT, BERIKANLAH KELUARGA AKU SEMANGAT AGAR DAPAT KAMI SEKELUARGA MENEMPUH HARI MENDATANG...

AL FATIHAH....

3 comments:

SHaRKFiQ SSM said...

salam bob..

ak pn sedih gak bca cerita ni.. Al-fatihah utk arwah..

ak yakin ko bleh buat, ak pun 1st son jgak, so ak dpt bygkan perasaan t/jawab ko tu.. tp mmg xsama r dgn ko.. be strong k..

xpa, Allah always be in your side, May Allah ease u in handling your family Ameen..

StrewberiManis =) said...

Salam Bob..

Maaf, aku baru tau, lambat baca entry kau

Takziah utk kau sekeluarga

Al-Fatihah

bisnis said...

kunjung balas ke http://www.bisnisindonesian.com

Boleh try usya2 post lain:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...