Sunday, March 8, 2009

graf ni menunjukan kejatuhan ISLAM n kebangkitan negara eropah...di mana kah kite sekarang kalau kita nak plot kat kat graph tu...

Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

sumber wikipedia bahasa melayu....

aku tak tau nak komen per.....korg pun tau ape yg terjadi kat dunia skunk nie....tadi aku dgr berita tv3...wat aku nak update blog nie...

punya terbesar kejatuhan umat islam ialah FITNAH....bende ini la yg menjadi punya utama ISLAM kucar-kacir n dosa FITNAH ni bkn la kecik....dah sape yg melakuakn fitanh adalh dari golongan org munafik n aku harap aku berada jauh dari golongan tu..n aku harap korg pun sama....same2 la kite sambut MAULUD RASUL nie...kite sambut kwn2 punyer hari lahir..naper kite tak sambut RASUL ALLAH punya???

No comments:

Boleh try usya2 post lain:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...